Boğazda Nodül İçin Şifalı Bitkiler
Boğazda Nodül İçin Şifalı Bitkiler, boğazdaki nodüller nasıl geçer, nodüle iyi gelen besinler. Boğazda Nodül İçin Şifalı Bitkiler hakkında makale.
Boğazda Nodül İçin Şifalı Bitkiler hakkında yazılmış bilgi amaçlı makale. Boğazda Nodül İçin Şifalı Bitkiler makalesinde nodül için kullanılan şifalı bitkileri bulabilirsiniz. Boğazda Nodül İçin Şifalı Bitkiler konusuna gelmeden guatr hakkında kısaca bilgi verelim.
Guatr Nedir
Tiroid bezi; boynun ön kısmında adem elması denilen gırtlağa ait çıkıntının altında. Nefes borusunun üzerine ata biner gibi yerleşmiş, şekil olarak kelebeği andıran görünümü olan bir iç salgı bezidir. Salgıladığı tiroid hormonu ile vücudun metabolizmasını yani çalışma hızını belirler . Boyun ön kısmında bulunan tiroid bezinin iltihap yada kanser dışı bir sebeple büyümesi ve dıştan görünür hale gelmesine “Guatr” denir.
Bunları basitçe 4 grupta inceliyebiliriz.
1- Tiroid bezinin büyümeden aşırı çalışarak fazla hormon yapması yani hipertiroidi.
2- Tiroid bezinin az hormon salgıladığı durum yani hipotiroidi.
3- Tiroidin hem fazla hormon salgılayıp (hipertiroidi) hem de nodüllü veya nodülsüz olarak büyüdüğü guatr şekli (zehirli guatr).
4- Hormon dengesizliği olmadan (ötiroid durumda) tiroid bezinin nodüllü veya nodülsüz olarak büyümesi (Basit guatr).
Diğer yandan son iki grup kendi içinde nodülsüz (difüz),tek nodüllü,veya çok nodüllü (multinodüler) olarak alt gruplara ayrılır.
Diğer yandan son iki grup kendi içinde nodülsüz (difüz),tek nodüllü,veya çok nodüllü (multinodüler) olarak alt gruplara ayrılır.
Guatr Hastalığı Belirtileri Nelerdir
Oluşan tiroid bozukluğuna göre hastada oluşabilecek belirtiler değişkendir.
Birinci grup yani hipotiroidisi olan hastalarda tiroid hormonun az salgılanmasına bağlı olarak vücudun hızı yavaşlar, hareket ve duyguları ağırlaşır. Hasta miskinleşir, ellerde kuruma,saçlarda kuruma ve dökülme, ileri şekillerinde yüzde ve ellerde şişlikler (ödem) oluşur, adet düzensizlikleri görülebilir . Hormon az salgılanmasının Türkiye’de ki en sık nedeni iyot eksikliğidir.
Eğer guatr; iyot alımı azlığına bağlı ise iyot alımının sağlanması ile guatr engellenebilir veya düzeltilebilir. Diğer hipotiroidi nedenleri guatr yapıcı bazı yiyeceklerin (kara lahana) tüketilmesi, tiroid bezinde iltihaplanma olabilir.
İkinci grupta; hipertiroidisi olan yani zehirli guatr olarak adlandırılan hastalığı olan hastalarda. Vücutta fazla tiroid hormonu bulunması nedeni ile vücut çalışma hızı artmıştır. Bu hastalarda aşırı terleme, çarpıntı, ellerde titreme , aşırı sinirlilik hali. İştahın yerinde olmasına rağmen kilo alamama veya kilo kaybı ve adet düzensizlikleri görülebilir.
Üçüncü grupta; hormon dengesizliğinin olmadığı hastalarda belirgin bir belirti olmayabilir. Tiroid bezinde sadece büyüme veya nodül oluşumuna bağlı (yutkunmada zorluk ve nefes darlığı gibi) bası belirtileri meydana gelebilir.
Dördüncü gurup; ikinci ve üçüncü grubun karışımı olarak karşımıza çıkar ve belirti verir.
Boğazdaki Nodüller için Şifalı Bitkiler
Ceviz Yaprağı
Avrupa’da guatr için sıkça kullanılan ve Türkiye’de fazla bilinmeyen bir bitkidir. (kaynak:1organik com)
Yulaf
Guatr hastalığına yol açan tiroidin düzenli işlevi için yulaf ideal bir besin. (kaynak:milliyet com tr)
Papatya
Birer tutam papatya ve nane kaynatılarak içilebilir. (kaynak:bitkiseldiyet com)
Sinir Otu
Taze yapraklar guatrlı bölgeye sarılırsa guatrı küçültür. (kaynak:saglikvakti com)
Isırgan
Guatr ve tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda etkili olabilir. Özellikle tiroidin az çalışmasından kaynaklanan obezite gibi durumlar için faydalı olacaktır. (kaynak:alternatifterapi com)
Lahana Yaprağı
Beyaz lahana, yağ dokusunda birikmiş toksinleri vücuttan dışarı atar. Besinler üzerinden aldığımız toksinleri, vücudumuzdaki biyotransformasyon mekanizmasını harekete geçirerek dışarı atar. (kaynak:milliyet com tr)